Inner beauty: vergeven en vergeten?

Forgive-and-Forget

Gekwetst worden je ontkomt er niet aan in ‘this thing we call life’. Je bent teleurgesteld, boos of verbitterd. Ieder keer wanneer je je ogen sluit speelt het voorval zich weer voor je ogen af. Het maakt dat je zwelgt in pijn. 

Inplaats van zwelgen is het natuurlijk veel beter voor jezelf om te vergeven en als het even kan te vergeten. Maar ik zal de eerste zijn die meteen beaamd dat, dat niet zo makkelijk is.

Een van mijn minder fijne eigenschappen is dat ik moeilijk vergeef. Vaak wil ik gewoon even een tijdje boos zijn. En als mijn boosheid is wegebt dan besluit ik negen van de 10 keer dat ik persoon in kwestie niet meer in mijn leven wil hebben. Ik doe dus niet aan de zand erover, lets move on. Ik ben van de laters, TTYN (lees: talk to you never).

Ik ben me bewust van deze onprettige eigenschap. Daarom heb ik een aantal maniertjes gevonden om hier beter mee om te gaan.

Hoe vergeven en vergeten

Het anders bekijken: zie het leven als een school en de situaties die je mee maakt als lessen. Je bent geen slachtoffer maar een student. Een student die de opdracht heeft om lastige vraagstukken op de juiste manier te beantwoorden.

Geef een positieve draai aan de situatie: Welke les kan ik leren uit dit voorval? Als je het op deze manier bekijkt ligt de controle bij jou en niet bij de persoon die je heeft gekwetst. Wellicht zie je in dat je niet zo naiief had moeten zijn of dat je beter naar je gevoel had moeten luisteren. Natuurlijk hebben we liever dat er helemaal geen akelige dingen gebeuren. Maar het zijn ook de akelige momenten waar wel veel van leren.

Weten dat vergeven stress verlicht: Boos zijn kost bakken vol energie. Je moet jezelf continue herinneren waarom je boos bent. Je onderbewust zijn is er waarschijnlijk allang klaar mee maar je koppige zelf is het daar niet mee eens. Dit kan ervoor zorgen dat je gespannen bent en je continue vermoeid voelt. Terwijl uit studies blijkt dat vergeven je kalm en emotioneel stabiel doet voelen. Als je het zo bekijkt is de keuze makkelijk gemaakt toch?

Waar het op neer komt is, we denken vaak dat we de ander een plezier doen wanneer we die persoon vergeven. Maar vergeven en vergeten doe je niet voor de ander, dat doe je je voor je eigen bestwil.

 

 

 

Comments

 1. says

  Dit stukje is iets wat ik al tijd geleden heb uitgevonden, mensen vergeven doe je alleen omdat je zelf rust wil , ik hoor wel eens ik vergeef wel maar ik vergeet niet.. Its the same thing! je maakt jezelf gewoon gek met dat gene wat gebeurt is, en je herinnert het jezelf wanneer je denkt dat het nodig is valt eigenlijk ook in het straatje van vergeven, je vergeet iets niet zomaar maar het klinkt dan net alsof je het gaat onthouden door wat er gebeurt is, en dat werkt juist averechts. Misschien heeft die persoon er wel last van maar jijzelf uiteindelijk meer. Heel mooi geschreven
  Oum Feerozah onlangs geplaatst…Petit & Jolie Baby verzorgingMy Profile

   
 2. Anoniem says

  Goed artikel, ik vergeef opzich best makkelijk alleen ik vergeet dingen nooit. En meestal hou ik na zo iets een bepaalde afstand, t wordt igvl niet meer hetzelfde..

   
 3. says

  ik kan niet eens goed boos zijn, dat is ook iets. Ik ben eerst boos en dan ben ik bang dat ik toch de schuldige ben. Soms moet je eens goed boos kunnen zijn imo… dat lucht ook op. Maar het moet wel tijdelijk zijn natuurlijk.

   
 4. says

  Heel fijn om te lezen. Ik heb wel moeite met vergeven, ik snap mensen soms gewoon niet wat ze andere aandoen en dan vervolgens het weer goed willen hebben. Ik heb nu wel geleerd om het te vergeven en er ook wel goed over na te denken of ik zo een persoon wel in me leven wil hebben
  Manon onlangs geplaatst…Brazilian Armband van de ActionMy Profile

   
 5. says

  Heel mooi stukje om weer eens goed over na te denken.
  Mij is altijd geleerd dat je iemand kan haten en dat het vreet aan jezelf.
  Maar die ander merkt daar niks van, dus je hebt er niks aan.

   
 6. says

  Vergeven en vergeten zijn 2 dingen die wel aan elkaar gekoppeld worden maar niet altijd beide gedaan hoeven te worden…Je kan iemand vergeven, maar dan hoef je nog niet per definitie te vergeten…Ook hoef je niet met iemand contact te blijven houden…Inderdaad doe je vergeven helemaal voor jezelf zodat je op de lange duur geen wraakzuchtige zuurpruim word…je mag best wel de tijd nemen om dingen te verwerken voordat je kan vergeven, vergeten is voor mijzelf lastiger..
  Petra onlangs geplaatst…Mini shopblogje …My Profile

   
 7. Icequeen81 says

  Mooi artikel maar , sommige mensen depend what they did, hoeft je niet meer in je leven te hebben, niet omdat je niet vergeef of omdat je niet volwassen of van alles wat mensen achter verzinnen. Simpel omdat er zijn mensen die geen geweten kennen,
  geen schuldgevoel in gewoonweg niet veranderen zijn gewoon puur slechts, zodat ze zien dat je nog een kans geef omdat je zand erover zit, dan gaan ze misbruik van maken, want voor hun is oooh zie je , ik mag van alles doen in die vergeet en vergeef het toch het toch. Vergeef Maar houd ze aan een afstand zo ik zeggen

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge