Innerbeauty: nee zeggen

nope
Heb jij moeite met ‘nee’ zeggen? Probeer je ook altijd lief te zijn te koste van jezelf?

Nou, dan ben je niet alleen. Voorheen was ik de slechtste nee-zegger omdat ik mensen niet wilde afwijzen. Als mij iets werd gevraagd, antwoordde ik hier veelte snel ja op terwijl ik misschien helemaal geen tijd had.

Na een poosje realiseerde ik mij dat al het geen kunnen ‘nee’ zeggen (wanneer dit wel zou moeten) mij totaal niet hielp. Best frustrerend want het was mijn eigen keuze om een ‘people-pleaser’ te zijn. Ik begon langzamerhand te beseffen dat ik ‘nee’ moest leren zeggen. Nee zonder om het altijd uit te leggen.

Waarom Nee Zeggen Moeilijk Is

Om nee te leren zeggen is het essentieel om erachter te komen wat je tegenhoudt ‘nee’ te kunnen zeggen. Hieronder veel voorkomende redenen waarom je het moeilijk kan vinden om ‘nee’ te zeggen.

 1. Graag willen helpen. Je bent een goedhartig persoon en je wilt helpen waar mogelijk. Ook al gaat dat ten koste van je eigen tijd.
 2. Niet onbeleefd over willen komen.  In mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je geen nee zegt tegen ouderen. Het is een ‘cultuur ding’..respectvol omgaan met ouderen is super belangrijk.
 3. Er graag bij willen horen. Je wilt niet buiten de boot vallen.Daarom pas je je koste wat het kost aan.
 4. Bang zijn voor conflicten. Je bent bang dat de persoon wie je mogelijk afwijst boos wordt. Dit kan lijden tot akelige confrontaties.

De bovenstaande redenen zijn verre van rationeel.  Nee zeggen is helemaal niet zo vreselijk. Aan het einde van de dag is het veel belangrijker ‘hoe’ je ‘nee’ zegt ten opzichte van dat je ‘nee’ zegt. Uiteindelijk heeft ieder zijn eigen prioriteiten en behoeftes. Nee zeggen heeft te maken met zelfrespect en het waarderen van je tijd & ruimte.

Makkelijke Manieren Om Nee Te Zeggen

“Ik kan niks beloven want ik heb andere prioriteiten op dit moment.”

“Het komt nu niet goed uit, ik kom er dan (x) bij je op terug.”

“Laat me erover nadenken dan kom ik erop terug.”

“Nee, ik kan niet.”

Nee zeggen is je volste recht.

 

Comments

 1. says

  Als ik dit lees denk ik…ja zie je wel het is wel makkelijk om nee te zeggen.
  Tegen mensen die dichtbij mij staan en waar ik van hou kan ik ook nee zeggen, maar tegen andere mensen vind ik het echt super moeilijk x

   
 2. says

  3 heb ik geen last van, maar 1, 2 en 4 des te meer. Ik heb zo lang geen nee durven zeggen dat het uiteindelijk echt ten koste van mezelf is gegaan. Dat maakt het nu wel wat makkelijker om wél nee te zeggen, maar ik deze ellende liever voorkomen. Nee zeggen is niet makkelijker…. de eerste paar keer. Echt, doe het een paar keer en voor je het weet zeg je net zo vaak nee als ja. Gewoon doen!
  Marion onlangs geplaatst…The Journey Is The RewardMy Profile

   
 3. says

  De laatste paar jaar heb ik er niet veel moeite meer mee, omdat ik het eerst niet kon ben ik echt jaren lang over mijn grenzen gegaan en daar ben ik letterlijk en figuurlijk echt ziek van geworden…Toen ik uiteindelijk nee ging zeggen , heeft dat tot heel veel weerstand in mijn omgeving geleid ( tenslotte is het vaak actie/ reactie) Want net zo goed als dat je nee mag zeggen, moeten heel veel andere mensen het ook leren om te horen…Uiteindelijk heeft dat mij wel rust gegeven in mijn lijf en in mijn hoofd….maar lastig is het soms nog wel om nee te zeggen….
  een heel erg goed artikel…top!
  Petra onlangs geplaatst…Tips om statisch haar te voorkomen ….My Profile

   
 4. says

  Wat een goed artikel en heel herkenbaar probleem.
  Daar had ik dus ook erg veel moeite mee. Nu durf ik het dan toch eindelijk te zeggen.
  In onze cultuur zijn wij niet zo opgevoed maar uiteindelijk als het andersom is dan sta je ook alleen. Dus ik durf ‘nee’ te zeggen.

  Xoxo

   
 5. says

  Nee zeggen vind ik ook echt moeilijk, maar het lukt me steeds beter! Wanneer je altijd maar ja zegt, heb je uiteindelijk jezelf er mee en ga je over je eigen grenzen. Dat heb ik wel gemerkt. Het is belangrijk aan jezelf te denken en dus af en toe nee te zeggen.
  Evelien onlangs geplaatst…Review: Hema blijmakers handcrèmeMy Profile

   
 6. says

  Hiermee heb ik altijd een probleem gehad. Vaak denk je bij jezelf: ‘nu zeg ik gaan nee meer’, maar 5 minuten later is het al van dag. In tegenstelling tot vroeger lukt het mij wel al beter :)

   
 7. says

  Zo herkenbaar, vooral omdat het vanuit cultuur zo mee is gegeven. Ik heb het ook met hulp vragen, vaak zegt men wel je kan me altijd voor hulp vragen. Alleen wanneer het echt zo is, heb ik vaak meegemaakt dat het dan niet lukt. Hun goed recht natuurlijk, alleen is dit voor mij echt een struikel blok geworden. Te vaak meegemaakt waardoor ik hulp vragen echt lastig vind.
  Whitney onlangs geplaatst…Stilte..My Profile

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge