Inner beauty: omgaan met kritiek

kritiekEr zijn leukere dingen dan kritiek ontvangen. Of het nu van je goedbedoelde leraar komt of van je minst favoriete buur. Als het om

constructieve kritiek gaat, doe je er goed aan om het te zien als feedback waar je wat mee kan. Is het alleen bedoeld om je te kwetsen? Schud het dan meteen van je af.

Maar wanneer is iets opbouwende kritiek, wanneer is de persoon in kwestie gewoon een zeurkous & wanneer is iemand je ongegeneerd aan het bashen? Om deze vragen te beantwoorden is het handig om naar de intentie te kijken van de kritiek-gever. Is het bijv. je meerdere op het werk dan is de kans groot die persoon alleen wilt dat je beter presteert. Is het een vreemde of vage kennis dan kan je je afvragen of die gene het beste met je voor heeft.

welkomZelf leer ik mezelf steeds beter kennen als het aankomt op omgaan met kritiek. Vooral nu ik een ‘podium’ heb. Te noemen: mijn blog en youtube kanaal. Simpel voorbeeld, het duimpje naar beneden op youtube. Niks geen feedback over wat je wellicht beter zou kunnen doen. Geef mij maar een reactie met wat je niet leuk vindt aan dat filmpje, daar kan ik wat mee. Aan zo’n duimpje naar beneden heb ik niks. Ook snap ik het niet helemaal want zelf heb ik nog nooit een duimpje naar beneden aangeklikt. Mocht ik iets niet leuk vinden dan klik ik het gewoon weg.

Wat ik wel heb geleerd is, niet te lang te blijven hangen in het negatieve gevoel wat kritiek met zich mee kan brengen. Niemand is perfect en alles wat je doet kan altijd beter. Probeer te begrijpen wat de boodschap achter constructieve kritiek is. Doe er iets positiefs mee en laat het los.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het krijgen van kritiek niet altijd even makkelijk. Maar het geeft je wel de gelegenheid om jezelf te verbeteren. Wat weer op zijn beurt helpt om de best versie van jezelf te zijn.

Hoe ga jij met kritiek om?

 

Comments

 1. says

  Vroeger vond ik het lastig om er mee om te gaan. Ik ben nogal een perfectionist en wilde door iedereen aardig gevonden worden. Kritiek gaf het gevoel dat ik faalde. Nu weet ik gelukkig wel beter. Met opbouwende kritiek ben ik nu zelfs blij.
  Petra onlangs geplaatst…Beste mevrouw MugMy Profile

   
 2. says

  Tegenwoordig gaat het wel wat beter, maar nog steeds vind ik het moeilijk. Ik neig er naar altijd naar om mezelf dan de put in te praten. ”Hoe kan je dat dan ook doen? Waarom heb je dat zelf niet bedacht? Wat moeten ze nu wel niet denken?” Dat schiet natuurlijk niet op, want a. je maakt het veel erger dan het is en b. je doet vervolgens niet met de kritiek die je kreeg. Ja, dat is nog wel een leerpuntje voor me.
  Marion onlangs geplaatst…De Jeugdsentiment TagMy Profile

   
 3. says

  Ik vond het lastig, met de jaren heb een meer schijt gevoel gekregen. Tenminste terug gekregen. Als iemand die alles op een rijtje heeft (wilt hebben) dan was het voor mij belangrijk om aardig gevonden te worden. Net als wat Petra zegt. Alleen daar ben ik wel klaar mee. Aangezien ook bot eerlijk ben, en men de waarheid niet altijd waarderen. Ook daarin heb ik me anders leren formuleren.
  Whitney onlangs geplaatst…Stilte..My Profile

   
 4. says

  In het begin kon ik heel slecht mee omgaan maar tegenwoordig gaat het een stuk beter mede door de lessen die we op school krijgen. Als het van iemand komt die mij lief heeft (ook al doet het pijn) doe ik mijn best om het te begrijpen en vanuit degene de oogpunt te bekijken zodat ik mijzelf kan verbeteren. Maar als het van iemand komt die kritiek geeft om mij ‘slecht’ te laten voelen, nou dan kan mijn Afrikaanse bloed echt niet stil blijven.. dan geef ik gewoon het juiste antwoord terug.

   
 5. says

  Omgaan met kritiek vind ik toch wel nog steeds erg lastig…de laatste tijd kan ik er wel ietsjes beter mee omgaan en makkelijker bedenken…… Is het kritiek op wat ik doe (werk) ?of op mijn persoonlijkheid.? Ook vraag ik mij af of het opbouwend of afbrekend bedoeld is….afbrekende kritiek gooi ik tegenwoordig direct achter mij neer…en opbouwende kritiek? Die probeer ik goed af te wegen en daarna er iets mee te doen ..lukt niet altijd, maar niet geprobeerd is zeker niet gelukt….Nou moet ik wel eerlijk bekennen dat mijn gemoedstoestand best wel mee weegt in hoe ik er op kan reageren…
  (duimpje omhoog, naar beneden vind ik erg apart en eerlijk gezegd ook wel een beetje kinderachtig )
  groetjes Petra
  Petra onlangs geplaatst…Optimel Fijnproeversdag …Amersfoort!My Profile

   
 6. says

  Oeh een lastig onderwerp voor mij! Als ik iets te horen krijg wat niet goed gevonden is over mij dan deuk ik wel heel vaak in elkaar, Ik wil namelijk nooit iets fout doen en alles precies doen. Ik voel mezelf dan zwak! Maar gelukkig gaat het wel over en niet alles gaat altijd goed!

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge